t.luiten

Ton Luiten werd in 1939 geboren in Wijchen, woonde in verschillende plaatsen in Gelderland, waaronder lange tijd in Oosterbeek. Tegenwoordig woont hij in Warnsveld.

Ton Luijten werkte als docent Nederlands en kunstgeschiedenis in Arnhem. Ook nadat hij zijn baan als docent beëindigde, deelde hij zijn kennis met anderen door middel van cursussen over de relatie tussen poëzie en beeldende kunst.

Ton Luijten heeft veel geschreven: poëzie, maar ook novellen, columns, een detectiveroman en teksten voor toneel en musical. Zijn meest recente werk, waaronder de poëziebundel 'blauwe kustlijn', is uitgegeven bij uitgeverij Kontrast. Ton Luijten is redactielid van het literaire tijdschrit PoëziepuntGL.
Naast het schrijven houdt Ton Luijten ook voordrachten en treedt hij op als presentator van poëzie-avonden in theater Luxor in Zutphen.

Ton Luijten in zijn sollicitatie als stadsdichter:
"Een stadsdichter schrijft doorgaans gelegenheidspoëzie. En die gelegenheid vraagt soms om 'oppervlakte' soms om 'diepte', soms om de klassieke dichtvorm en soms om poësie parlante. Een stadsdichter resoneert het stadsgebeuren afwisselend in enthousiasme, weemoedige, kritische en humoristische taal. Zo zou ik het doen.
Een belangrijke eigenschap van een stadsdichter moet ook de performance zijn. Publiek optreden vraagt om een boeiende voordracht, waarin emotie en humor niet geschuwd mogen worden.

Zo zou ik het doen..." 

© 2007 Dichter bij Zutphen | Ontwerp en realisatie Besaris Ontwerpen & Factif BV