Merel Hubatka en Otteline van Panthaleon van Eck

Uit het juryrapport

De jury was blij verrast met de hoeveelheid inzendingen voor het stadsdichterschap en de kwaliteit ervan. Tien dichters lieten zich van hun beste kant zien, horen en lezen. Hieruit volgden zes nominaties, te weten Otteline van Panthaleon van Eck, Egbert van Hattem, Merel Hubatka, Inès Kok, Jet Rotmans en Greetje Scholten.

Hoewel de jury voor ieder van hen veel waardering had, was de keus snel gemaakt. De jury kiest bij unaniem besluit als nieuwe stadsdichter van Zutphen voor 2019-2020… twee dichters om samen de functie als duobaan te gaan bekleden. Het zijn twee dichters die onderling zeer verschillen en samen elkaar prachtig aanvullen.

De winnaars van de stadsdichtersverkiezing zijn Otteline van Panthaleon van Eck en Merel Hubatka.

Otteline van Panthaleon van Eck schrijft bedachtzame gedichten over het menselijk bedrijf, dat ze met mildheid en levenswijsheid, ongetwijfeld opgedaan in haar praktijk als psycholoog, tegemoet treedt. Met rake woorden zet ze de broosheid van het leven op papier.

Merel Hubatka laat in haar gedichten zien over een goed oog voor het absurde te beschikken – een spelfout of een plotseling opduikende kever is voldoende om elk menselijk streven te ondermijnen. Maar juist daaruit put zij schoonheid en troost.

Beiden schrijven ze gedichten die tegelijkertijd helder én gelaagd, toegankelijk én diep zijn.

Met Otteline van  Panthaleon van Eck en Merel Hubatka als zevende stadsdichter heeft Zutphen de primeur de eerste stad met een tweevoudige stadsdichter te zijn. Dat stemt tot dubbele vreugde

Annemieke Vermeulen

Voorzitter jury stadsdichter Zutphen 2019-2020

Myrthe Andriessen (docent Nederlands Vrije School)
Hans Heesen  (samensteller literairzutphen.nl)
Mas Papo (scheidend stadsdichter)
Peter-Jan Vermeij (organisator Shut Up & Write Zutphen)