11 december 2014

PERSBERICHT 

29 januari: manifestatie
shortlist stadsdichter Zutphen bekend

De jury van de verkiezing voor de stadsdichter Zutphen, is tot een short list gekomen met 3 potentiële kandidaten.

Het betreft, in alfabetische volgorde:

  • Henk Gombert;
  • Niek Hietbrink;
  • Anna Wiersma.

Dit drietal vormt de selectie uit een groep van 12 deelnemers. Deze kandidaten meldden zich in november aan, om in aanmerking te willen komen voor de titel van ‘stadsdichter van Zutphen’ gedurende de periode 2015-2017.
Naast de shortlist is er – voor het eerst – ook  een eervolle vermelding. Deze zal worden toegekend aan Merel Hubatka.

Eind januari wordt bekend wie de vijfde stadsdichter wordt en daarmee  de opvolger van Tim Pardijs. De jury die deze verkiezing in goede banen leidt, bestaat uit voorzitter Arnold Gerritsen, Irene Bennink, Wibo Kosters, Lisette Lagerweij, en Tim Pardijs als huidige stadsdichter.
Het is en was de taak van de jury om de veelzijdige inzendingen te beoordelen en te waarderen. Dat gebeurt primair aan de hand van  de vier gedichten die elke deelnemer instuurde. Van deze gedichten moeten er tenminste twee naar aanleiding van de verkiezing zijn geschreven en betrekking hebben op de actualiteit van Zutphen of Warnsveld.
Daarnaast wordt gekeken naar motivatie en ideeën voor de functie en speelt de verwantschap met Zutphen een rol.

De aanstaande stadsdichter maakt per jaar tenminste vijf stadsgedichten. Ook treedt hij/zij minimaal twee keer per jaar op, bij gelegenheden als de Nieuwjaarsbijeenkomst, Koningsdag, 4 mei, avond voor de nieuwe inwoners van Zutphen en dergelijke.

Manifestatie
Op Gedichtendag donderdag 29 januari 2015, wordt de nieuwe stadsdichter bekend gemaakt.

De Stichting Dichter bij Zutphen organiseert dan – om 20.00 uur – in de Buitensociëteit een feestelijk avond met een toepasselijk programma. Vanzelfsprekend treden zowel de huidige als de nieuwe stadsdichter op.
De andere gasten zijn dichter Ingmar Heytze, de formatie Hongerlief en het muzikale duo Niek & Paul. Een speciale plek in het programma is ingeruimd voor de drie genomineerden. De presentatie is in handen van Meike Wesselink.

Entreekaarten à € 6,00 zijn vanaf  2 januari te koop bij Boekhandel Van Someren & Ten Bosch en, op de avond zelf, in de Buitensociëteit.

Als kroon op zijn werk als stadsdichter brengt Dichter bij Zutphen een bundel uit, met vrijwel alle stadsgedichten van Tim Pardijs.

Deze bundel zal op 29 januari worden gepresenteerd en is tevens te koop à € 7,00.