6 oktober 2008

Wie wordt de nieuwe stadsdichter van Zutphen?

Bijna twee jaar geleden werd Hanz Mirck de eerste stadsdichter van Zutphen. Binnenkort zal hij worden opgevolgd door een volgende dichter die het stokje overneemt.  Wie durft het aan?

Nu de opvolging van Hanz Mirck in het zicht komt, roept Dichterbij Zutphen kandidaten op voor de functie van stadsdichter. Wij roepen bekende én onbekende dichters op zich te melden als kandidaat. Wij zoeken een dichter met een eigen stijl en invalshoek die kan dichten op niveau en in staat en bereid is om bij verschillende gelegenheden voor te dragen uit eigen werk. Hoe hij of zij dat doet, dat is de vrijheid van de dichter.

Stadsdichterschap
De stadsdichter bekleedt de functie voor een termijn van twee jaar. Jaarlijks maakt de dichter tenminste vijf stadsgedichten. Ook treedt de stadsdichter tenminste twee keer per jaar op. De stadsdichter ontvangt voor zijn/haar werk een honorarium. Het reglement van Dichterbij Zutphen stelt als eis dat de stadsdichter regelmatig verblijft in de gemeente Zutphen en zich betrokken voelt bij de Zutphense en Warnsveldse samenleving. [Voor het complete reglement zie onder knop Dichterbij Zutphen]

Jury
Dichterbij Zutphen heeft een gezaghebbende jury samengesteld. Onder voorzitterschap van burgemeester Gerritsen zullen theatermaakster Mirjam Smitt, journalist Eric Klop en dorpsraadvoorzitter Heleen Buijs samen met scheidend stadsdichter Hanz Mirck een keuze maken uit de kandidaten. Zij zullen niet alleen de winnende dichter aanwijzen, maar ook een shortlist maken van drie tot vijf gekandideerden.
Kandidaten voor de functie van stadsdichter kunnen zich melden tot half november. Na die datum zal de jury zich buigen over de vraag wie gedurende twee jaar de functie van stadsdichter mag bekleden.

Inzenden voor 15 november
Wij verzoeken kandidaten bij hun aanmelding vier (getypte) gedichten mee te sturen. Van de vier gedichten moeten er tenminste twee voor deze gelegenheid zijn geschreven en betrekking hebben op de actualiteit van Zutphen of Warnsveld. Daarnaast dienen kandidaten een kort cv met betrekking tot hun dichterschap in te sturen en een korte brief met hun motivatie voor de functie van stadsdichter.
Kandidaten kunnen hun inzending tot 15 november sturen naar: Openbare bibliotheek Zutphen, t.a.v. Jury Stadsdichter; Postbus 4136, 7200 BC Zutphen. Lees meer over de functie van stadsdichter en de selectiecriteria op www.dichterbijzutphen.nl.

Dichtbundel
Ter bekroning van het stadsdichterschap van Hanz Mirck brengt Dichterbij Zutphen de dichtbundel ‘Met Andere Ogen’ uit. Een met foto’s geïllustreerde bundeling van alle stadsgedichten van Hanz Mirck en de mooiste gedichten die Zutphenaren, Zutphenezen en Warnsvelders maken in de dichtworkshops. Ook twee gedichten van de nieuwe stadsdichter worden in de bundel opgenomen.

Manifestatie ‘Met Andere Ogen’
Wie de nieuwe stadsdichter wordt, maakt de jury bekend tijdens de poëzie-manifestatie ‘Met Andere Ogen’ in de openbare bibliotheek aan het Broederenplein op Landelijke Gedichtendag, donderdag 29 januari 2009. Tijdens de manifestatie zullen naast Hanz Mirck enkele (stads-)dichters van elders optreden. Ook wordt de dichtbundel ‘Met Andere Ogen’ gepresenteerd. Een hoogtepunt van de avond is uiteraard de benoeming van de nieuwe stadsdichter.

Dichtworkshops
Wie twijfelt of het stadsdichterschap iets voor hem of haar is, kan dit najaar meedoen aan een van de tien dichtworkshops die Dichterbij Zutphen organiseert.

Hanz Mirck leidt twee workshops in de bibliotheken van Zutphen en Warnsveld, waaraan iedereen kan meedoen die wel eens een gedicht schrijft of denkt dat dat te moeilijk is en het beter wil leren.

dinsdag 28 oktober 2008
20.00 – 22.00 uur
Bibliotheek Warnsveld
Rijksstraatweg 65
aanmelding: bij bibliotheek Warnsveld (0575-528424)

woensdag 5 november 2008
20.00 – 22.00 uur
Bibliotheek Zutphen
Broederenkerkplein 2
aanmelding: bij bibliotheek Zutphen (0575-512926)

kosten: in het kader van de viering ‘100-jaar bibliotheek Zutphen’ is deelname gratis