5 januari 2009

Manifestatie Met Andere Ogen
donderdagavond 29 januari, 19.30 uur in Bibliotheek Zutphen, Broederenkerkplein 2

Tijdens een sprankelende dichtmanifestatie in de bibliotheek gaat Zutphen op 29 januari afscheid nemen van haar eerste stadsdichter, Hanz Mirck. Aan het eind van de avond zal burgemeester Gerritsen bekend maken wie van de vijf gekandideerde dichters zich de komende twee jaar stadsdichter van Zutphen mag noemen.

Afscheid stadsdichter Hanz Mirck
Twee jaar geleden stelde Stichting Dichter bij Zutphen de eerste stadsdichter aan. Een gezaghebbende jury onder leiding van burgemeester Gerritsen koos unaniem voor Hanz Mirck.
Nu, twee jaar na zijn aantreden eindigt het succesvolle stadsdichterschap van Hanz Mirck. In de tijd schreef hij op veler verzoek maar liefst dertig stadsgedichten. Van IJsselsprong tot Bokbierdag en van vredeswake tot koninginnedag, de meest uiteenlopende onderwerpen konden hem inspireren tot een stadsgedicht.

Voorzitter Suzanne Biewinga van Dichter bij Zutphen: “De afspraak met de stadsdichter was om jaarlijks vijf gedichten te schrijven. Dat Hanz er zoveel meer heeft gemaakt zegt iets over zijn grote inzet en betrokkenheid. Het laat ook zien dat het idee van een stadsdichter is aangeslagen in Zutphen. Allerlei mensen en organisaties hebben Hanz weten te vinden om met het verzoek een stadsgedicht te schrijven. Veel van die verzoeken heeft Hanz ingewilligd en daarnaast heeft hij ook op eigen inspiratie gedichten over Zutphen geschreven. Dertig gedichten en heel veel optredens. Bij hoeveel dat er zijn geweest, zijn we de tel kwijt geraakt. Hanz wilde het stadsdichterschap echt neerzetten en dat is hem goed gelukt.
De gedichten van Hanz Mirck lieten mensen Met Andere Ogen kijken naar de stad die ze goed kennen. De gedichten waren aansprekend en soms ontroerend, zoals zijn gedicht over het hospice waarin hij ook het overlijden van zijn eigen vader verweefde. De dertig gedichten als geheel zijn een prachtige cyclus geworden die een goed beeld geven van het leven in Zutphen.”

Manifestatie
In aansluiting bij het thema van de gedichten van Hanz Mirck heet de manifestatie waarin hij afscheid neemt als stadsdichter ‘Met Andere Ogen’. De manifestatie wordt op donderdagavond 29 januari gehouden in de Bibliotheek Zutphen.

Suzanne Biewinga: “Het belooft een sprankelende en spannende avond te worden. Naast het optreden van scheidend stadsdichter Hanz Mirck treden op de Assense dichter en muzikant Erik Harteveld en de Utrechtse slam-dichteres Pauline Pisa.
Verrassend zijn ook de korte optredens van gewone burgers uit Zutphen en Warnsveld, zowel kinderen als volwassenen. Zij hebben meegedaan aan een van de negen dichtworkshops of aan de singersongwritercontest die Dichterbij Zutphen in de herfst van 2008 organiseerde. Daarin hebben ook zij Met Andere Ogen gekeken naar hoe het is om in Zutphen en Warnsveld te wonen en te leven. Een selectie van de gedichten uit de workshops wordt voorgedragen door de makers. Singersongwriter Dennis Buitink treedt op met zijn winnende lied.
Tegen het eind van de avond zal burgemeester Arnold Gerritsen bekendmaken wie door de jury is gekozen tot stadsdichter van Zutphen voor het jaar 2009 en 2010. Daarna is het laatste – en eerste – optreden uiteraard voor de nieuwe stadsdichter. Dat zal een van de vijf Zutphense en Warnsveldse dichters op de shortlist zijn: Greetje Scholten, Jan Sitvast, Andy Kockelkoren, Ton Luijten of Eric van Grootel.
Bij de benoeming van Hanz Mirck hebben wij de privacy van alle kandidaten volledig beschermd. Dat vonden veel mensen toen jammer, zij waren nieuwsgierig wie zich nog meer kandidaat had gesteld. Daarom hebben we deze keer aan de jury gevraagd om een shortlist op te stellen van drie tot vijf mensen. De jury zal in haar rapport over alle vijf dichters iets zeggen. Burgemeester Gerritsen zal als voorzitter van de jury het juryrapport voorlezen tijdens de manifestatie.”

Grafiti-kunstwerk
Grafiti-kunstenaar Jees maakte samen met zijn leerling Daan een kunstwerk naar aanleiding van het thema Met Andere Ogen. Het kunstwerk is tot en met 29 januari te bewonderen in Bibliotheek Zutphen. In het klein is het te zien op de posters en flyers voor de manifestatie en op de kaft van de dichtbundel die wordt gemaakt met alle stadsgedichten van Hanz Mirck.
Suzanne Biewinga: “Het is verrassend hoe enthousiast en inspirerend mensen vanuit allerlei verschillende achtergronden meewerken aan de activiteiten van Dichter bij Zutphen. Jees en Daan hebben een schitterend kunstwerk gemaakt, helemaal gratis. Wij zijn hen enorm dankbaar voor deze vorm van sponsoring in natura. Dankbaarheid geldt natuurlijk ook voor alle andere sponsoren en mensen en organisaties die met ons samenwerken.”

Dichter bij Zutphen
De stichting Dichter bij Zutphen stelt elke twee jaar een stadsdichter aan voor Zutphen en Warnsveld. Bij het werk van de stichting zijn veel mensen betrokken. Als sponsor, vrijwilliger of als deelnemer aan activiteiten.
Suzanne Biewinga: “Stichting Dichter bij Zutphen gebruikt  poëzie als middel om te laten zien wat er leeft in de Zutphense en Warnsveldse samenleving. Een stadsdichter kan dat als geen ander. Maar ook gewone burgers, in de meest uiteenlopende omstandigheden kunnen in gedichten verwoorden wat er voor hen leeft. Zij hebben geen pretentie Dichter te zijn met een hoofdletter D. Maar misschien wel juist daardoor maken zij soms wonderbaarlijk mooie en kernachtige gedichten over het leven in deze gemeente. De gedichten van kinderen en volwassenen die meededen in de workshops van Dichter bij Zutphen, zijn volstrekt authentiek. Er zitten echt pareltjes tussen. Het is goed dat die tijdens de manifestatie worden voorgedragen en worden opgenomen in de dichtbundel ‘Met Andere Ogen’, waarin ook alle stadsgedichten van Hanz Mirck zijn gebundeld.
Door dichtworkshops te organiseren voor mensen met uiteenlopende achtergronden, ambities en leeftijden ontstaan gedichten waardoor Zutphenaren, Zutphenezen Warnsvelders elkaar beter kunnen leren kennen. In poëzie blijkt dat we meer op elkaar lijken dan je zou verwachten als je alleen maar op uiterlijkheden afgaat.”

Manifestatie Met Andere Ogen, 29 januari 2009 19.30 uur,
Bibliotheek Zutphen, Broederenkerkplein 2.

Kaarten voor de manifestatie zijn te verkrijgen voor €5,00 (tot 14 jaar €2,50) aan de balie van de bibliotheek. Telefonisch reserveren kan via telefoonnummer 0575-512926.