30 januari 2009

Ton Luijten nieuwe stadsdichter van Zutphen

De Warnsveldse dichter Ton Luijten is op 29 januari 2009 verkozen tot opvolger van Hanz Mirck als stadsdichter van Zutphen. In een tjokvolle bibliotheek was zijn benoeming tijdens de manifestatie ‘Met Andere Ogen’ de ontknoping van een spannende en afwisselende avond vol poëzie.

Burgemeester Gerritsen maakte het juryrapport bekend. Daarin lovende woorden voor alle vijf dichters op de shortlist. Winnaar Ton Luijten wordt door de jury gezien als waardig opvolger van Zutphens succesvolle eerste stadsdichter Hanz Mirck. Luijten schrijft met humor en vakmanschap en gaat niet gebukt onder moralisme.

Hanz Mirck sloot zijn stadsdichterschap af met een afscheidsoptreden waarin hij enkele van zijn dertig stadsgedichten ten gehore bracht, eindigend met het gedicht ‘Wisseling van de wacht’.

Kinderen en volwassenen uit Zutphen en Warnsveld droegen een selectie voor van door hen gemaakte gedichten waarin zij verwoordden hoe het is om in Zutphen en Warnsveld te wonen en te leven. Onder hen Dennis Buitink die met zijn gitaar de singersongwritercontest won.

Twee dichters van elders, Pauline Pisa en Erik Harteveld maakten met hun optreden de avond compleet. Een sfeervolle en feestelijke avond.