28 september 2010

Zutphen, 27 September 2010

 

OPVOLGER STADSDICHTER TON LUIJTEN GEZOCHT

 

Het is bijna zover; de ambtstermijn van Zutphens tweede stadsdichter Ton Luijten zit er bijna op.
Op 27 januari 2011 zal hij het stokje overdragen aan zijn opvolger. Wie durft het aan? 

Nu de opvolging van Ton Luijten in zicht komt, roept de Stichting Dichter bij Zutphen kandidaten op voor de functie van stadsdichter. Bekende én onbekende dichters kunnen zich  melden als kandidaat. Gezocht wordt een dichter met een eigen stijl en invalshoek die kan dichten op niveau en in staat en bereid is om bij verschillende gelegenheden voor te dragen uit eigen werk. Hoe hij of zij dat doet, dat is de vrijheid van de dichter.

Stadsdichterschap
De stadsdichter bekleedt de functie voor een termijn van twee jaar. Jaarlijks maakt de dichter tenminste vijf stadsgedichten. Ook treedt de stadsdichter tenminste twee keer per jaar op. 

De stadsdichter ontvangt voor zijn/haar werk een honorarium. Het reglement van Dichter bij Zutphen stelt als eis dat de stadsdichter regelmatig verblijft in de gemeente Zutphen en zich betrokken voelt bij de Zutphense en Warnsveldse samenleving.  

Jury
Een deskundige en onafhankelijke jury zal, onder voorzitterschap van burgemeester Gerritsen, een keuze maken uit de kandidaten. Niet alleen de winnende dichter zal aangewezen worden, ook zal er een shortlist komen van drie tot vijf gekandideerden.
Kandidaten voor de functie van stadsdichter kunnen zich melden tot 15 november 2010. Na die datum zal de jury zich buigen over de vraag wie gedurende twee jaar de functie van stadsdichter mag bekleden.

Aanmelden
De kandidaten wordt verzocht bij hun aanmelding vier (getypte) gedichten in 5-voud op te sturen. Van de gedichten moeten er tenminste twee voor deze gelegenheid zijn geschreven en betrekking hebben op de actualiteit van Zutphen of Warnsveld. Daarnaast dienen kandidaten een kort cv met betrekking tot hun dichterschap in te sturen en een korte brief met hun motivatie voor de functie van stadsdichter.

Kandidaten kunnen hun inzending tot 15 november 2010 sturen naar: Graafschap bibliotheken, vestiging Zutphen, t.a.v. Jury Stadsdichter; Postbus 4136, 7200 BC Zutphen. Lees meer over de functie van stadsdichter en de selectiecriteria op www.dichterbijzutphen.nl onder de knop reglement.

Dichtbundel
Ter bekroning van het stadsdichterschap van Ton Luijten brengt Dichter bij Zutphen de dichtbundel ‘Zutphen in strofen’ uit. Een  bundeling van alle stadsgedichten van Ton Luijten, geïllustreerd met tekeningen van de Zutphense kunstenaar Wim van der Meij. Deze bundel zal op de poëziemanifestatie ‘Taal als Teken van de Tijd’ worden gepresenteerd. 

Manifestatie
Wie de nieuwe stadsdichter wordt, maakt de jury bekend tijdens de poëzie-manifestatie ‘Taal als Teken van de Tijd”, donderdagavond 27 januari 2011. Tijdens de manifestatie zullen naast Ton Luijten enkele (stads-)dichters van elders optreden. Ook zullen er optredens zijn van de winnaars van het singersongwriter-festival, dat op 15 januari 2011 wordt georganiseerd door de stichting Dichter bij Zutphen in samenwerking met de Muzehof.