26 september 2012

OPVOLGER STADSDICHTER EKE MANNINK GEZOCHT

Het is bijna zover; de laatste maanden van de ambtstermijn van Zutphens 3estadsdichter Eke (voorheen ‘Erika’) Mannink  zijn aangebroken.
Op 31 januari 2013 zal zij het stokje overdragen aan haar opvolger. Wie durft het aan?

Nu de opvolging van Eke Mannink in zicht komt, roept de Stichting Dichter bij Zutphenkandidaten op voor de functie van stadsdichter. Bekende én onbekende talenten kunnen zich aanmelden. Gezocht wordt een dichter met een eigen stijl en invalshoek die kan dichten op niveau en in staat en bereid is om bij verschillende gelegenheden voor te dragen uit eigen werk. Hoe hij of zij dat doet, is de vrijheid van de dichter.

stadsdichterschap
De stadsdichter bekleedt de functie voor een termijn van twee jaar. Jaarlijks maakt de dichter tenminste vijf stadsgedichten. Ook treedt hij/zij tenminste twee keer per jaar op.
De stadsdichter ontvangt voor zijn/haar werk een honorarium. Het reglement van stelt als eis dat de dichter regelmatig verblijft in de gemeente Zutphen en zich betrokken voelt bij de Zutphense en Warnsveldse samenleving.

jury
Een deskundige en onafhankelijke jury, onder voorzitterschap van burgemeester Gerritsen, maakt eerst een shortlist van 3 kandidaten. Vervolgens zal de winnende dichter aangewezen worden.
Kandidaten voor de functie van stadsdichter kunnen zich melden tot 15 november 2012. Na die datum vindt de verdere selectieprocedure plaats.

aanmelden
De kandidaten wordt verzocht bij hun aanmelding 4  geprinte gedichten op te sturen. Van de gedichten moeten er tenminste 2 voor deze gelegenheid zijn geschreven en betrekking hebben op de actualiteit van Zutphen of Warnsveld. Daarnaast dienen kandidaten een kort CV met betrekking tot hun dichterschap in te sturen en een korte brief met hun motivatie voor de functie.

De inzendingen kunnen, onder vermelding van naam- en adresgegevens hun inzending tot 15 november 2012 sturen naar: Graafschap Bibliotheken – Zutphen, t.a.v. Jury Stadsdichter; Broederenkerkplein 2
7201 JP Zutphen.

Lees meer over de functie van stadsdichter en de selectiecriteria: dichterbijzutphen.nlonder de knop ‘reglement’.

dichtbundel
Ter bekroning van het stadsdichterschap van Eke Mannink brengt Dichter bij Zutphen een bundel uit, met een selectie uit van alle stadsgedichten van haar hand. Deze zal op 31 januari 2013 tijdens de bekendmaking van de nieuwe stadsdichter, worden gepresenteerd.