25 januari 2007

Hanz Mirck benoemd tot stadsdichter 

Hanz Mirck is door de Stichting ‘Dichter bij Zutphen’ benoemd tot eerste stadsdichter van Zutphen. Burgemeester Gerritsen maakte dat op 25 januari bekend tijdens de manifestatie ‘Open en Dicht’ in de Hanzehof. Hanz Mirck zal de komende twee jaar als stadsdichter vijf gedichten per jaar schrijven. Ook zal hij bij verschillende gelegenheden optreden. Zijn gedichten zullen te lezen zijn op de website www.dichterbijzutphen.nl.

Hanz Mirck werd door een onafhankelijke jury gekozen uit achttien kandidaten. De jury roemt Mirck vanwege zijn experimentele en fantasierijke poëzie. Uit het juryrapport: “Een goede stadsdichter laat inwoners van Zutphen op een nieuwe manier kijken naar hun vertrouwde stad. Zijn gedichten zijn vensters waardoor de stad er plotseling anders uitziet, mooier of minder mooi, maar in elk geval zoals nog niemand hem heeft gezien.”

Voorzitter Suzanne Biewinga van ‘Dichter bij Zutphen’: ‘Wij waren verrast over het grote aantal kandidaten. Wij zijn bijzonder blij dat er een dichter van zo’n hoog niveau als Hanz Mirck door de jury is gekozen. Hanz heeft naam gemaakt als schrijver en dichter en is bovendien heel actief betrokken bij wat er in Zutphen gebeurt. Het belooft een boeiend stadsdichterschap te worden in de komende twee jaar.
Bovendien hebben wij van de jury begrepen dat er meerdere kandidaten waren die het stadsdichterschap aan zouden kunnen. Wij hebben er dus alle vertrouwen in dat wij over twee jaar weer een goede nieuwe stadsdichter zullen vinden.’

Over Hanz Mirck
Hanz Mirck, opgegroeid in Zutphen en daar nog steeds bijna dagelijks aanwezig in verband met zijn werk als boekhandelaar, won diverse prijzen voor zijn proza, poëzie en columns. Mirck debuteerde in 2002 met de dichtbundel ‘Het geluk weet niets van mij’. In 2005 verscheen zijn roman ‘Het godsgeschenk’ en in 2006 een tweede dichtbundel ‘Wegsleepregeling van kracht’.

Hanz Mirck werkt als vaste medewerker van literaire tijdschriften en als interviewer, literair organisator en songtekstschrijver. Hij gaf honderden optredens. Ook in Zutphen is Mirck al vele jaren actief als organisator van culturele en literaire evenementen, waar hij ook zelf regelmatig is te zien en te beluisteren. Zijn werk is verschenen in literaire tijdschriften, kranten en diverse bloemlezingen. Hij oogstte vele lovende kritieken.

Met Ingmar Heytze werd Hanz Mirck tweede in de Dichter des vaderlands ad interim verkiezing. Samen met Heytze schreef hij wekelijks een actualiteitsgedicht voor VPRO’s De Ochtenden. Regelmatig is Mirck te gast in VPRO’s radioshow De Avonden.

Hanz Mirck in zijn sollicitatie als stadsdichter: “Juist op het snijpunt van cultureel en maatschappelijk belang zou ik als stadsdichter willen werken: gedichten proberen te schrijven die ook literair van betekenis zijn, zodat de gedichten de waan van de dag overstijgen en hun bestaansrecht aan de actualiteit ontlenen.”  

Dichtbundel Open en Dicht 

Ter gelegenheid van de benoeming van Hanz Mirck als eerste stadsdichter in de geschiedenis van de stad Zutphen brengt Stichting ‘Dichter bij Zutphen’ de dichtbundel ‘Open en Dicht’ uit. De dichtbundel bevat de eerste twee stadsgedichten van Hanz Mirck. Maar dat niet alleen. Er is ook een selectie opgenomen van gedichten die zo’n 150 Zutphenaren, Zutphenezen en Warnsvelders maakten in het najaar van 2006 tijdens de workshops ‘Open en Dicht’ onder leiding van Robert la Boresa, voordrachtskunstenaar en dichter. Tijdens de workshops zijn gedichten gemaakt door scholieren van Vrije School de IJssel, het Isendoorncollege en de Anna Flokstraschool. Ook deelneemsters van de multiculturele vrouwengroep in buurthuis de Waaier en bezoekers van de bibliotheek in Zutphen en Warnsveld gingen aan het dichten.

Suzanne Biewinga: ‘Er zijn prachtige gedichten gemaakt. Veel meer dan wij in de bundel konden opnemen. Het is bijzonder om te zien hoeveel dichttalent er in Zutphen is. Het blijkt dat voor veel mensen gedichten niet alleen iets zijn om te lezen. Minstens even belangrijk is het om zelf gedichten te maken en je daarin te uiten, je open te stellen. Niet voor niets kozen wij ‘Open en Dicht’ als thema voor de workshops en de dichtbundel.’

De dichtbundel ‘Open en Dicht’ is voor €5,- te koop bij de boekhandels Van Someren en Ten Bosch, Hautvast en Boek en Buro – v.d. Brink.

Meer informatie over de stadsdichter, de stichting Dichter bij Zutphen en de sponsoren op

www.dichterbijzutphen.nl