16 januari 2009

Zutphen, 16 januari 2009

 

De manifestatie ‘Met andere ogen’ in de bibliotheek aan het Broederenkerkplein in Zutphen begint donderdag 29 januari om 19.30 uur.

Scheidend stadsdichter Hanz Mirck, de Assense dichter en muzikant Erik Harteveld en de Utrechtse slam-dichteres Pauline Pisa treden op.

Dat zijn de professionals.

De amateurs doen ook van zich spreken. Suzanne Biewinga: “Ik denk dat de korte optredens van gewone burgers uit Zutphen en Warnsveld, zowel kinderen als volwassenen, heel verrassend zijn. Zij hebben meegedaan aan een van de negen dichtworkshops of aan de singersongwritercontest die Dichterbij Zutphen in de herfst van vorig jaar heeft gehouden. Daarin hebben ook zij ‘met andere ogen’ gekeken naar hoe het is om in Zutphen en Warnsveld te wonen en te leven.

De makers dragen een selectie voor van de gedichten uit de workshops. Singer-songwriter Dennis Buitink brengt zijn winnende lied ten gehore.

De stichting Dichter bij Zutphen wil poëzie gebruiken ‘als middel om te laten zien wat er leeft in de Zutphense samenleving’, legt Biewinga uit. “Een stadsdichter kan dat als geen ander. Maar ook gewone burgers kunnen in de meest uiteenlopende omstandigheden in gedichten verwoorden wat er voor hen leeft. Zij hebben geen pretentie Dichter te zijn met een hoofdletter D. Maar misschien wel juist daarom maken zij soms wonderbaarlijk mooie en kernachtige gedichten over het leven in deze gemeente. De gedichten van de kinderen en volwassenen die meededen in de workshops zijn volstrekt authentiek. Er zitten echte pareltjes tussen.”

Poëzie als bindmiddel: “Door dichtworkshops te organiseren voor mensen met verschillende achtergronden, ambities en leeftijden, ontstaan gedichten waardoor Zutphenaren, Zutphenezen en Warnsvelders elkaar beter kunnen leren kennen. In poëzie blijkt dat we meer op elkaar lijken dan je zou verwachten als je alleen maar op uiterlijkheden afgaat.”

Naast poëzie en muziek speelt ook beeldende kunst een rol op de manifestatie. Graffiti-kunstenaar Jees maakte samen met zijn leerling Daan een kunstwerk naar aanleiding van het thema Met Andere Ogen. Het kunstwerk is nog tot en met 29 januari te bewonderen in de bibliotheek. In het klein is het te zien op de posters en flyers voor de manifestatie en op de kaft van de dichtbundel die wordt gemaakt met alle stadsgedichten van Hanz Mirck.

Suzanne Biewinga: “Het is verrassend hoe enthousiast en inspirerend mensen vanuit allerlei verschillende achtergronden meewerken aan de activiteiten van Dichter bij Zutphen. Jees en Daan hebben een schitterend kunstwerk gemaakt, helemaal gratis. Wij zijn hen enorm dankbaar voor deze vorm van sponsoring in natura.”

Kaarten voor de manifestatie zijn te verkrijgen voor vijf euro (tot 14 jaar 2,50 euro) aan de balie van de bibliotheek. Telefonisch reserveren: 0575 512926.