wie wordt de nieuwe Stadsdichter 2019-2010?

laatste kans  kandidaten om de jury te overtuigen

wie wordt de nieuwe Stadsdichter 2019-2010?

Op zondag 4 november a.s. vindt de laatste presentatieronde plaats van de zes kandidaten die de nieuwe stadsdichter van Zutphen 2019-2020 willen worden. Egbert van Hattem, Merel Hubatka, Inès Kok van Triest, Otteline van Panthaleon van Eck, Jet Rotmans en Greetje Scholten dragen ieder twee gedichten voor in het auditorium van de Musea Zutphen in het Hof van Heeckeren. De kandidaten zijn aan elkaar gewaagd dus het belooft een onderhoudende en spannende literaire strijd te worden.

 

 

Dichterlijke kijk op de museumcollecties
Tijdens de goed bezochte eerste presentatieronde tijdens het Open Monumentenweekend, was aan de kandidaten gevraagd om een van de twee gedichten te wijden aan dit evenement, dat ‘Europa’ als thema had. Voor deze tweede ronde zijn de dichters gevraagd om zich voor één van hun twee gedichten te laten inspireren door historische collectie van het Stedelijk Museum Zutphen of de kunstcollectie van Museum Henriette Polak.

Op basis van de twee presentatierondes formuleert de jury, bestaande uit burgemeester Annemieke Vermeulen (voorzitter van de jury) , de huidige stadsdichter Mas Papo, Myrthe Andriessen (docent), Hans Heesen (directeur Luxor) en Peter Jan Vermeij (tekstschrijver), de voordracht voor de nieuw te benoemen stadsdichter. In hun oordeel weegt de kwaliteit van de gedichten in het algemeen en – in deze ronde – de wijze waarop de dichters hun woorden extra zeggingskracht weten te geven door hun uitvoering en presentatie in het bijzonder, sterk mee.

Van 14.00 tot 16.00 uur kunt u de optredens gratis bijwonen en aansluitend genieten van een heerlijke High Tea in het Museumcafé, waarbij de dichters aanwezig zijn. Op vertoon van uw entreebewijs krijgt u korting van bijna € 10,00 op het High Tea-arrangement.
Als u de presentatieronde wilt bijwonen, kunt u zich tot uiterlijk 1 november a.s. opgegeven via info@museazutphen.nl; u kunt zich daarbij ook aanmelden voor het High Tea-arrangement à € 10,00 pp (ipv € 19,95)

Manifestatie
De feestelijke bekendmaking van de nieuwe Stadsdichter 2019-2020, vindt gewoontegetrouw plaats op Gedichtendag, donderdagavond 31 januari 2019.
Die avond neemt de huidige stadsdichter Mas Papo, afscheid. Ter gelegenheid daarvan verschijnt een bundel met zijn gedichten uit de termijn 2017-2019.

Einde bericht.

9 september: tweede ronde

Zes dichters hebben zich genomineerd om de nieuwe stadsdichter van Zutphen 2019-2020 te worden.

De door het bestuur van Stichting Dichter bij Zutphen ingestelde deskundige jury heeft een eerste selectie gemaakt uit de inzendingen. De volgende kanshebbers gaan door naar de presentatierondes: Egbert van Hattem, Merel Hubatka, Inès Kok van Triest, Otteline van Panthaleon van Eck, Jet Rotmans en Greetje Scholten.

Presentatierondes
De eerste presentatieronde vindt plaats op zondag 9 september aanstaande in de Bibliotheek Zutphen.

De zes genomineerden treden op tussen 14.00 – 15.00 uur, als onderdeel van een groter programma dat in het kader van Monumentenweekend door de Bibliotheek wordt georganiseerd en gratis toegankelijk is.

Om 14.00 uur presenteert directeur Gerard Huis in ’t Veld dit speciale poëzieonderdeel. Iedere kandidaat introduceert zichzelf en draagt twee gedichten voor. Een van de gedichten dient speciaal gemaakt te zijn voor het Open Monumentenweekend, dat dit jaar ‘In Europa’ als thema heeft.

Zondag 4 november, om 15.00 uur aanstaande volgt de tweede presentatieronde – High Tea & Poetry -  bij de Musea Zutphen in het Hof van Heeckeren in het kader van de tentoonstelling ‘Zutphense Uitblinkers’.

De jury, bestaande uit burgemeester Annemieke Vermeulen (voorzitter van de jury) , de huidige stadsdichter Mas Papo, Myrthe Andriessen (docent), Hans Heesen (directeur Luxor) en Peter Jan Vermeij (tekstschrijver), beoordelen de gedichten en vooral ook de uitvoering en presentatie. Op basis van de twee presentaties formuleren zij de voordracht voor de nieuw te benoemen stadsdichter.

Manifestatie
Die voordracht vindt plaats op Gedichtendag, donderdagavond 31 januari 2019. Die avond neemt de huidige stadsdichter Mas Papo, afscheid. Ter gelegenheid daarvan verschijnt een bundel met zijn gedichten uit de termijn 2017-2019.