Manifestatie 29 januari 2015

Stichting Dichter bij Zutphen maakt nieuwe stadsdichter bekend

Op donderdag 29 januari treedt Tim Pardijs voor het laatst op, in zijn hoedanigheid van stadsdichter van Zutphen. Die avond wordt namelijk bekend gemaakt wie zijn opvolger wordt voor de periode 2015 – 2017. Dit gebeurt tijdens een manifestatie georganiseerd door de Stichting Dichter bij Zutphen, in de Buitensociëteit.

Om 20.00 uur start een gevarieerd programma, met als hoogtepunt de wisseling van de wacht. Aan het eind van de avond zal de voorzitter van de jury, burgemeester Arnold Gerritsen, aankondigen wie de winnende deelnemer van de verkiezing is. De huidige stadsdichter Tim Pardijs zal zijn taak overdragen aan één van de 3 genomineerden. Dit zijn, in alfabetische volgorde: Henk Gombert, Niek Hietbrink en Anna Wiersma.

Daaraan voorafgaand kan het publiek genieten van diverse optredens. De avond die gepresenteerd wordt door Meike Wesselink, gaat vanzelfsprekend van start met een openingsgedicht van en door Tim Pardijs.
Vervolgens zullen Hongerlief, het muzikale duo Niek en Paul en dichter Ingmar Heytze elk een eigen optreden verzorgen
Het dichterscollectief Hongerlief, is een samenwerkingsverband waar poëzie, performance en muziek bijeen komen. Niek (ja, de genomineerde dichter Niek Hietbrink) speelt contrabas en trompet en begeleidt daarin de Nederlandstalige singer-songwriter Paul van Doren die bovendien zelf gitaar en mondharmonica speelt.

Dichter Ingmar Heytze
Heytze (1970, Utrecht) is dichter, schrijver, columnist, performer en presentator. Hij publiceerde elf dichtbundels. De meest recente verscheen deze maand: De man die ophield te bestaan, sprookjes- achtige gedichten van een dichter die vader werd.
Hans Warren in PZC sprak ooit van “poëzie die geen kil labyrint is maar waarin warm leven stroomt’ en noemde Heytze een van de begaafdste jonge dichters.”

Als columnist werkte hij onder meer voor Onze Taal, Kijk, de Volkskrant en AD Utrechts Nieuwsblad. Hij trad op tijdens festivals als Crossing Border, Lowlands, Dichter aan Huis, het Tuinfeest, Poëzie in Carré 2006 en de Nacht van de Poëzie, waarvoor hij in 2010 en 2011 de programmering en co-presentatie verzorgde. In 2008 ontving hij de C.C.S. Croneprijs. Van 2009 tot 2011was hij Stadsdichter van Utrecht.

Het laatste half uur van het programma beslaat het officiële gedeelte met – onder andere – een afscheidsoptreden van Tim Pardijs en het eerste publieke optreden van de nieuwe stadsdichter.

Na afloop is er de mogelijkheid om de dichtbundel Alsof de stad van mij is, die Tim samenstelde te kopen à € 7,00 . De bundel bevat een fraaie illustratie van de hand van de bekende Zutphense kunstenaar Peter Kalkowsky.

Kaartjes voor deze manifestatie kosten € 6,00 en zijn reeds te koop bij Boekhandel Van Someren & Ten Bosch. U kunt uw entreebewijs ook ’s avonds bij de ingang van de Buitensociëteit kopen.