Manifestatie 29 jan 2009

Op donderdag 29 januari organiseerde Dichter bij Zutphen de dichtersmanifestatie

“Met Andere Ogen”  

Tijdens de dichtmanifestatie maakte burgemeester Gerritsen bekend wie de nieuwe stadsdichter van Zutphen wordt voor het jaar 2009 en 2010.

De manifestatie Met Andere Ogen werd een sprankelende en spannende avond te worden. Optredens van scheidend stadsdichter Hanz Mirck en de officiële benoeming nieuwe stadsdichter werden afgewisseld met poëzie en muziek van binnen en buiten Zutphen. Onder andere trad op muzikant en dichter Erik Harteveld, tot voor kort stadsdichter van Assen. Ook de Utrechtse slam-dichteres Pauline Pisa gaf een prachtig optreden.

Het is wel even wennen: aan de term ‘stadsdichter’ is in Zutphen niet meer de naam van Hanz Mirck gekoppeld, maar die van Ton Luijten. De jury die bepaalde wie in Mircks voetsporen mag treden, was unaniem van mening dat ze in de Warnsvelder ‘een waardig opvolger’ had gevonden, aldus burgemeester Arnold Gerritsen, voorzitter van de jury.

“Dit overvalt mij”, waren Luijtens eerste woorden toen cabaretière Mirjam Smitt, die de avond presenteerde, hem de microfoon voorhield.
Toch had Luijten wijselijk een aantal papiertjes met gedichten in zijn jaszak gestoken, zodat hij er meteen twee kon voordragen. Wat hij met verve deed.