Manifestatie 25 jan 2007

Manifestatie ‘Open en Dicht’ 25 januari 2007

In een druk bezochte Hanzehof-buitensociëteit traden in de aanloop naar de benoeming van stadsdichter Hanz Mirck tal van dichters op. Bezoekers genoten van een afwisselend programma met bekende dichters en muzikanten. Ook de dichtende scholieren en bibliotheekbezoekers uit Zutphen en Warnsveld oogstten een warm applaus.

De stadsdichters Joost Zwagerman uit Alkmaar en Adriaan Jaeggi uit Amsterdam gaven een voorproefje van wat is om stadsdichter te zijn. Zij lazen verschillende stadsgedichten voor. Aan precentatrice Marlies Claasen vertelden beiden dat zij niet door een onafhankelijke jury werden uitgekozen, zoals in Zutphen is gebeurd. Zij zijn simpelweg aangewezen door de burgemeester.

Taalkunstenaar Tom America liet in een multimedia show zien wat er allemaal mogelijk is met taal. Zijn ‘polka’ van mensen die niet meer zeggen dan één letter van een woord had veel succes.

Hanz Mirck, niet wetend dat hij later op de avond stadsdichter zou worden, trad op met jazz-pianist Frank Windemuller die zijn van gedichten prachtige muziek voorzag. Nadat burgemeester Gerritsen het juryrapport had voorgelezen, maakte Mirck indruk met zijn twee eerste stadsgedichten. De bokbierdag en de geschiedenis van Zutphen tijdens de Spaanse furie werden daarin aansprekend verwoord.

Robert la Boresa stal de show met zijn oproep aan iedereen in de zaal om vooral zelf te dichten: ‘de mens is een dichter, hij kan niet anders’. Aan die oproep hadden 150 scholieren en bezoekers van de bibliotheek al eerder gehoor gegeven tijdens 8 workshops in het najaar van 2006.

Wibo Kosters, Denise Visser, Sido Dekker, Riet Rikmenspoel, Floortje Stulp en Thomas Kuijer lazen hun persoonlijke gedichten voor. Recht uit het hart en ongekunsteld spraken zij de bezoekers direct aan.

Hatice Baldik van de multiculturele vrouwengroep in buurthuis De Waaier, toonde aan dat je geen perfect Nederlands hoeft te kunnen spreken om een indrukwekkend gedicht te maken. Thom Voskamp van de Anne Flokstraschool oogstte zoveel succes met zijn gedicht ‘De fietstas’ dat hij het op verzoek van Marlies Claasen een tweede keer voordroeg.

Voorzitter Suzanne Biewinga van Dichter bij Zutphen constateerde aan het eind van de avond dan ook dat er veel dichttalent in Zutphen is. Zij sprak de hoop uit de dichters uit de workshops en alle kandidaat-stadsdichters doorgaan met dichten en zich over twee jaar weer aanmelden. Want wie weet wie er over twee jaar stadsdichter wordt!